Krakowski blog kulinarny na emigracji. Londyn od kuchni. Kurczak tikka, crumpets, marmite i cider. Mind the gap!


Real Time Web Analytics
Nasz Newsletter
* indicates required
niedziela, 08 sierpnia 2010
Urodziny na żywo!
KLIK!
Lasagne z karczochami według Mamy Franceska
URODZINY NA ŻYWO!
Na Facebooku i na twitterze. Czekamy na kamerę internetową, żeby włączyć livestream :)

Na 8 osób:


Przygotowanie: 60 minut
Gotowanie: 60 minut
Razem wychodzą dwie godziny, ale to akurat tyle ile zajmuje obejrzenie meczu polskiej drużyny piłkarskiej. Piłkarze raz wygrywają, a raz przegrywają. Lasagna z karczochami wygrywa zawsze, a jej przygotowanie to zdecydowanie mniejsza męka niż oglądanie naszych kopaczy. 

Składniki:
 3 szklanki mleka (mleko powinno zawierać co najmniej 2% tłuszczu. Kiedy zawiera mniej wpisuję do przepisu „woda”)
 120 g masła
 75 g mąki
 paczka makaronu lasagna (500 g)  albo domowy makron jak ktoś potrafi chce mu/jej się (wtedy trzeba też dodać trochę do czasu przygotowania)
 8 karczochów/ albo z puszki (2 puszki po 400g)
 średnia cebula
 2 ząbki czosnku
 cytryna
 oliwa z oliwek
 1/2 białego wytrawnego wina (sauvignon blanc najbardziej mi podchodzi w tym wypadku)
 bulion
 sól i pieprz do smaku
 trochę świeżego tymianku
 gałka muszkatołowa (świeżo starta!)
 starty parmezan

Przygotowanie:

- Na początek karczochy. Tu wersja filmowa dla początkujących.
W przeciwieństwie do przemiłej pani z Youtube'a polecam umieścić obrane karczochy w wodzie z cytryna żeby nie ściemniały.


– drobno posiekać cebulę i czosnek. Włożyć do rondla z masłem i oliwą (po 3 łyżki) i dusić na małym ogniu aż staną się miękkie i przezroczyste.  W międzyczasie należy wzdłuż poćwiartować karczochy i dodać do miękkiej już cebuli. Po ok pięciu kolejnych minutach dodać tymianek, pół szklanki bulionu oraz wino. Dusić na małym ogniu przez 45 minut.

Teraz trzeba nastawić piekarnik na 200 stopni i zrobić sos beszamelowy (w razie kłopotów pomoże ten sympatyczny pan Scott z Portland )  

Żaroodporne naczynie trzeba wysmarować masłem i układać po kolei:
karczochy
sos beszamelowy
trochę startego sera
lasagne.

Na samej górze powinien się znaleźć ser (nie przykrywamy go już płatem makaronu).

Kiedy lasagne będzie zezłocona (ok  60 minut) z wierzchu, wyjmujemy ją z pieca i odstawiamy na chwilę przed podaniem, chyba, że zaprosiliśmy gości, których nie lubimy i chcemy poodparzać im języki i podniebienia (a niech mają!)

Do tego białe winko, słońce i śpiew.

Gotujemy symultanicznie! Urodziny: przepisy i konkurs.
Tez sie cieszycie na nasze urodziny?

Poszlismy dzisiaj w miasto na zakupy i wrocilismy z torbami. Ledwo moglismy udzwignac. Mamy duzo dobrych rzeczy na jutro; w tym rzecz jasna i cos dla Was :)

Jutro na naszych urodzinach online pojawi  sie pytanie konkursowe... do wygrania są cztery nagrody, ale dzisiaj ujawniamy tylko jedną - śliczne pomarańczowe silikonowe papilotki na muffinki, takie jak te:

Proszę nawet nie próbować wyciągać z nas dodatkowych informacji - wszystko jest supertajne.

Podobnie jak przepis na chleb, który po dłuższej naradzie postanowiliśmy ciągle zachować w sekrecie. PRzyjdzie taki dzień na tym blogu, że zdradzimy naszą słodką tajemnicę na prosty, szybki i pyszny chleb, doskonały z masłem. Ale jeszcze nie teraz, drodzy Państwo, jeszcze nie pora.

Za to poniżej publikujemy Supertajny Przepis Numer Dwa: lasagne z karczochami mamy Franceska. Proszę zaopatrzyć się w potrzebne produkty - startujemy jutro o 17:00 (polskiego czasu)!



piątek, 06 sierpnia 2010
Urodzinowe menu

Menu menu menu:)

Wstepna propozycja menu - czerapana z naszej rocznej wirtualnej podrozy:
1. Szybki chleb mojej mamy z maslem (przepis podamy wkrotce)
...
Przystawki - mezze board, przebierac, wybierac:
- croquetas: http://allbutterbutter.blox.pl/2009/08/Wczesny-powrot-i-duzo-wrazen-Tapas.html
- FRP (fasola, rozmaryn, pomidory) : http://allbutterbutter.blox.pl/tagi_b/783/pomidory.html
- kokilki z makaronem i warzywami: http://allbutterbutter.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?568722

(jest tu jeszcze MNOSTWO MIEJSCA NA NOWE PRZEPISY! WRZUCAC, PROPONOWAC PROSZE!)

Glowne (mialo byc wegetarianskie, bedzie wegetarianskie): Lasagne z karczochami wg przepisu mamy Franceska (przepis wkrotce, o mamie Franceska tu: http://allbutterbutter.blox.pl/2010/01/Kuchnia-mamy-Franceska-czesc-1.html
i tu: http://allbutterbutter.blox.pl/2010/02/Tlusty-czwartek-u-Mamy-Franceska.html)

Deser: Eton Mess http://allbutterbutter.blox.pl/2010/08/O-koniecznosci-deseru.html

Do picia: wino do ustalenia, na deser Sangue di Giuda (trudno dostepne) albo Lambrusco (latwo dostepne): http://allbutterbutter.blox.pl/2009/08/Babelki-dar-prosto-z-niebios.html

I TORT.


Komentarze? Pytania? uwagi? inne propozycje?

Prosze zaczac kupowac produkty! :) i do zobaczenia!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23