Krakowski blog kulinarny na emigracji. Londyn od kuchni. Kurczak tikka, crumpets, marmite i cider. Mind the gap!


Real Time Web Analytics
Nasz Newsletter
* indicates required
piątek, 30 października 2009
Sto procent masła w radiowej Trójce!

Hurra!!

Sto procent masła w maśle wkrótce zadebiutuje w radiu! W poniedziałek odwiedzi nas Paweł Homa i będzie nagrywał urywki z naszego dnia powszedniego. Będzie dużo o jedzeniu i gotowaniu.

Usłyszeć nas będzie można w jeden z najbliższych czwartków, w cyklu "Po drugiej stronie Trójki". Dokładna informacja już wkrótce. Zapraszamy!



środa, 28 października 2009
Zostań recenzentem kulinarnym!


Mieszkasz w Krakowie lub Warszawie? Kochasz dobre jedzenie, często odwiedzasz restauracje i umiesz o tym ciekawie pisać? Wiesz, co to Cumberland, blanszowanie i terrina?

Wyślij próbkę tekstu na nasz adres i zostań recenzentem kulinarnym!
Wegetariance.
Wegetarianko. Nie będę cię namawiał na przejście do mięsożerców choć, jak to mawiają na Sardynii, skoro nie jesz mięsa to zrobimy ci kanapkę z szynką. Ale nie o tym. 

Każdy jada jak lubi, a jak lubi jadać dobrze to i zwykle jada dobrze. Ja uwielbiam czerpać z bogatych zasobów kuchni bezmięsnej (dzięki przepisom Wegetarianki również) i czuję się zobowiązany szybko odpowiedzieć na twoje wątpliwości, którym dałaś wyraz w komentarzu do poprzedniej notki. Nam, mięsożercom, zazdrościsz piwa. Pytasz, co tymże piwem potraktować i jak sobie z nim poradzić żeby pasowało bez mięsa. 

Pytanie potraktuję dwojako, bo przecież nie tylko do czego to piwo ale też i jakie, bo piwo piwu nierówne. Wrzucanie ich wszystkich do jednego worka wywołałoby święte oburzenie przynajmniej trójki moich serdecznych znajomych. Pozwolę sobie zatem na kilka propozycji, że tak powiem, z drugiej strony, czyli właśnie od piwa zaczynając.

Lager i Pilzner -  z nimi dobrze zadziałają ziemniaki, czosnek, cebula i por. Wszystko to w różnych kombinacjach. Do tego rozmaryn, tymianek. Myślę, że to niezłe połączenia w pieczonej formie. Dobre też będzie do potrawki na bazie strączkowych, ziemniaków i marchwi. 

Pszeniczne, Weissbier - w tym lekkim, jasnym piwie poddusiłbym kalafiora z dodatkiem imbiru, trawy cytrynowej i chilli. Albo na przykład fasolkę szparagową duszoną najpierw na maśle , a później podlaną takim piwkiem. 

Ciemne piwa typu stout - te jednak lepsze do mięsa, ale można spróbować z marchewką albo burakami. Można tez nim aromatyzować warzywne potrawki. 

W każdym razie byłbym ostrożny jeśli chodzi o użycie piwa do gotowania warzywnych przysmaków, tak żeby wzbogacało smak zamiast go dominować. Jesień przynosi także obfitość kabaczków i dyń. Może zatem dyniowa potrawka z cieciorką i imbirem z dodatkiem pilznera. 

Co smak to pomysł. Bez obaw zatem wegetarianki i wegetarianie. Brak mięsa nie oznacza braku piwa! To byłaby przecież jakaś straszna katastrofa, ale tego już chyba nikomu tłumaczyć nie trzeba.

Z pozdrowieniami dla Wegetarianki,

mięsożerca - piwosz
00:06, maciekem
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 października 2009
Łatwe pieczone. Łopatka z rozmarynem i piwem.
Chciałem się poczuć tak domowo chyba, coś zrobić, tak żeby zapachniało w domu. Żeby było tego więcej trochę niż na raz tylko i ziemniaki też żeby były. Tyle o nich ostatnio się naczytałem. Chciałem też czegoś prawdziwego, solidnego. Takie jedzenie z krwi i kości, co to wiadomo, że nie jakieś przelewki. Pieczyste.

Zakupiłem wracając do domu kawałek łopatki. Ot łopatka świńska. Ktoś mógłby rzec, że to mało szlachetny kawałek i poprzerastany i takie tam. Mówię wszystkim takim i każdemu z osobna, że jest kiep i się nie zna. Do pieczenia takie mięso doskonale się nadaje właśnie dzięki temu, że jest poprzerastane trochę i tłuszczu ma ile trzeba. Łopatce dobrze nadać pożądany kształt  przy pomocy białej nici albo sznurka. 

Teraz ta łatwa część czyli składniki i przepis:

- łopatka wieprzowa ok. 1kg
- jedna spora biała cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- butelka jasnego piwa (albo więcej jak ktoś lubi w czasie pieczenia umilić sobie czas)
- kilka ziemniaków (5 średnich powinno załatwić sprawę)
- gałązka rozmarynu
- sól i pieprz

Łatwe, bo większość z tych rzeczy macie albo miewacie w domu. Czosnek, rozmaryn, ziemniaki, a i piwo pewnie też się znajdzie. Tylko łopatkę trzeba znaleźć. Jak już znajdziecie, to ją opłuczcie i osuszcie. Dalej natrzyjcie śmiało solą i pieprzem. Włóżcie w środek ząbek czosnku i zwińcie obwiązując nicią w ładną roladkę. Nie musi być idealna ani specjalnie równa. Będzie to zależeć głównie od tego jaki wam się trafił kawałek. Ważne żeby na wierzchu znalazł się tłuszcz.

Tak przygotowaną łopatkę należy obsmażyć na ostrym ogniu w brytfance. dorzucając gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku pod koniec. W międzyczasie odbieracie ziemniaki i cebulę. Obrane ziemniaki trzeba jeszcze pokroić w niezbyt małe kawałki. Cebulę pokroiłem w ćwiartki,ale później pomyślałem, że zamiast jednej dużej można dodać kilka małych i zostawić je w całości. Zrobicie, jak zechcecie. 

Teraz podlejcie trochę mięso piwem (odrobinkę), bo pewnie przywarło co nieco do brytfanki. Jak się odczepi od dna, możecie powrzucać ziemniaki i cebulę. Posolić i popieprzyć trochę po wierzchu, podlać jeszcze trochę piwem (200ml), przykryć i do pieca rozgrzanego do ok 160 stopni. 

Teraz, w najgorszym wypadku zostało wam 250ml piwa do delektowania się w czasie oczekiwania. A czekać trochę trzeba. Po godzinie można odkryć brytfankę i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Po kolejnych 25-30 minutach mięso powinno być gotowe i ładnie zrumienione na wierzchu. Pachnie i wygląda niezwykle apetycznie, zatem ze smutkiem schować je należy w folię aluminiową na jakieś 8-10 minut. W tym czasie zwiększam temperaturę do 250 stopni. Kartofelki się rumienią, sos redukuje troszkę, a ja wyciągam talerze. 

Solidny plaster mięsa, pieczone ziemniaki i delikatna cebula, aromatyczny sos. Do tego zimne piwo, albo lampka równie solidnego czerwonego wina (byle tylko nie młode i lekkie, bo nie da rady). Czy fajnie domowo? Jak dla mnie doskonale. Pachniało i smakowało, a że była już dość późna pora, to się nie przejadaliśmy i zostało też na dzisiaj. Może kluski jakieś do tego zrobię.


10:56, maciekem
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3